Kako Poboljšati Podizanje Imuniteta Kod Odraslih
Dok neki ljudi zdravo stare,
brojne su studije otkrile da starije osobe imaju veću vjerojatnost od zaraznih
bolesti od mlađih i, što je još važnije, da od njih umru. Vodeći uzroci smrti
osoba starijih od 65 godina diljem svijeta uključuju bolesti dišnog sustava kao
što su gripa i upala pluća. Nitko ne zna točno zašto se to događa, iako su neke
studije otkrile vezu između smanjenja T stanica i većeg rizika. To može biti
zato što se kako starimo naš timus smanjuje i proizvodi manje T stanica za
borbu protiv infekcije. Nije jasno objašnjava li ovo smanjenje funkcije timusa
pad broja T stanica ili su u pitanju dodatne promjene. Neki ljudi žele znati
može li koštana srž više proizvoditi matične stanice koje sazrijevaju u stanice
imunološkog sustava.
Dokazano je da reakcija starije
populacije na cijepljenje odražava oslabljeni imunološki odgovor na bolesti. Na
primjer, istraživanje o cijepljenju protiv gripe pokazalo je da, u usporedbi sa
zdravom djecom, odrasli stariji od 65 godina lošije reagiraju na cjepivo. Ipak,
unatoč smanjenoj učinkovitosti cjepiva, imunizacija protiv gripe. Podizanje
imuniteta kod odraslih značajno je smanjilo učestalost bolesti i
smrtnost kod starijih osoba u usporedbi s necijepljenjem.
Vaša hrana i imunološki sustav
Vojnici s jakim imunološkim
sustavom moraju se svakodnevno zdravo hraniti. Znanstvenici su shvatili da su
pothranjeni ljudi osjetljivi na zarazne bolesti. Čini se da postoji korelacija
između prehrane i imuniteta kod starijih osoba. Zapanjujuće je koliko je česta
pojava "pothranjenosti mikronutrijentima", posebno u
industrijaliziranim zemljama. Pothranjenost ili nedostatak nekih bitnih
vitamina i minerala u tragovima koji dolaze iz hrane mogu utjecati na starije
osobe. Stariji ljudi obično konzumiraju manje i manje su raznoliki u svojoj
prehrani. Važna tema je potencijal dodataka prehrani za pomoć određenim ljudima
u održavanju jačeg imunološkog sustava.
Comments
Post a Comment